Read this review on MusicFromNL

De tweede release van Carlama Orkestar, Servisch voor ‘uitzinnige feestorkest’ borduurt voort op hun succesvolle debuutalbum ‘Barabe’ uit 2006. Op ‘Mecka Bela’ worden de saxofoons, variërend van alt tot bas, wederom fabuleus ingezet zodat je als luisteraar de – normaal in dit genre verwachte – trompetten en tuba geen seconde mist.

Albumopener en titeltrack ‘Metchka Bela’  stort je gelijk in Slavisch anarchistisch feestgedruis. Een energiek gevoel dat voortgezet wordt in de daarop volgende nummers ‘CaCaCarlama’  en ‘Lumje’. Het zestal weet op knappe wijze een jazzy sound te verwerken tussen al het hoompapa geluid van de koperblazers. Zo zijn er de groovy geblazen baslijntjes in ‘Drop The Gun’  en slepende jaren twintig jazzgeluiden in ‘Kerekek’ . Ook invloeden van ver buiten dit genre zijn geïntegreerd. Zo horen we bijvoorbeeld een reggaejam in ‘I Am Da Man’  en wat rap in ‘Slatko’ .

De vierkoppige blazerssectie wordt op deze cd bijgestaan en ritmisch flink aangedreven door percussionist Behsat Uvez, die begin dit jaar helaas overleed. Zijn vrienden eren zijn kunsten op deze cd nog een laatste maal met het nummer ‘Korov’ , een meeslepend requiem van de saxofoons.

Natuurlijk is het geen feest zonder drank en op de albumafsluiter ‘Alcohol’  wordt dan ook het glas nog even geheven. Met daarnaast nog een flinke scheut humor en zelfspot is dit een feestje verpakt in een cd.